ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη συνταγή σε vegan, αντικαθιστούμε το βούτυρο είτε με ελαιόλαδο, είτε με μια vegan εκδοχή βουτύρου που μπορούμε να βρούμε σε σούπερ μάρκετ και βιολογικά καταστήματα.Συνταγή για τσακιστές πατάτες φούρνουΒαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά

Vegetarian

Υλικά για 6-8 άτομα

1.200 γρ. πατάτες μικρές (γαλλικές)

2 κ.σ. βούτυρο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, κομμένα σε μικρές τουφίτσες

1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού

αλάτι

πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βράση.Βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν. Αν οι πατάτες είναι δυσανάλογες σε μέγεθος, τότε τις μικρές τις βγάζουμε όταν γίνουν και τις μεγαλύτερες τις αφήνουμε λίγο παραπάνω χρόνο.Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Το στέγνωμα είναι σημαντικό για να βγουν μετά ωραίες και τραγανές.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί από το σκόρδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο.Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ή τρεις μεγάλες λαμαρίνες. Βάζουμε τις πατατούλες σε απόσταση μεταξύ τους και τις πατάμε απαλά και προσεκτικά με το εργαλείο του πουρέ ή ένα μεγάλο πιρούνι.Καλό είναι να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους ώστε να μην ακουμπάει η μία την άλλη.Αφαιρούμε το σκόρδο από το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε με λίγο από αυτό τις πατάτες.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες τις φουντίτσες από το δεντρολίβανο.Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου (πάλι εξαρτάται λίγο από το μέγεθός τους), ή μέχρι οι πατάτες μας να ροδίσουν όμορφα και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

Αφήστε μια απάντηση